OPASNA GREŠKA KOJA “UBIJA” VAŠE CVIJEĆE: Skoro svi je prave i ne primijete ova 3 signala na vrijeme, dobro ih zapamtite!

Prepoznajte na vrijeme, evo kako da spasete biljke!

Ako se pitate zašto cvijeće vene, profesionalni baštovani kažu – zanemarujete problem koji je najčešći uzrok, jer ga ne prepoznajete! Truljenje korijena je veoma čest problem sa sobnim biljkama, koji izazivaju bakterije ili gljivice. Ovi patogeni prosto “cvjetaju” u vlažnoj zemlji, zbog čega dovedu do gušenja korijenskog sistema. Korijen takođe može istruliti ako prečesto zalivate biljku.

Korijen je, jednostavno rečeno, kao motor vaše biljke – on pokreće sve procese u stablu i grančicama, odgovoran je za uspijevanje svega što se nalazi iznad zemlje. I kada koren strada, ubrzo ista sudbina čeka i ostatak biljke.

“Biljkama je neophodan kiseonik kako bi vršile fotosintezu, i hranljive materije pretvarale u energiju. Ako kiseonika nema oko korijenja, ćelije ne mogu da proizvedu ključni molekul koji spasava i transportuje energiju kroz ostale ćelije. Korijen umire, sprovođenje hranljivih materija se obustavlja i biljka vene”, rekla je Debi Nis, stručnjak za hortikulturu.

biljka-3

Prvi signal da je korenski sistem u problemu su listovi koji su žuti, ili crni. Izgledaće suho i sparušeno čak i ako zalivate biljku.

Ako oko biljke ima dosta vaši, to je još jedan siguran znak da nešto nije u redu. Posljednji (i najmanje prijatan) je kiselkasti, truli miris nalik pokvarenim jajima koji se osjeća u blizini biljke.

Ako primijetite ijedan od ovih signala, izvadite biljku iz saksije i pogledajte kako izgleda vidljivi dio korijena. Ako je crn ili smeđ umjesto bijel, gnjecav i mekan umjesto da je čvrst, korijenski sistem vaše biljke truli.

Ovaj problem izazivaju pretjerano zalivanje, loš sistem odvođenja viška vode u saksiji ili premalo vode. Zvuči zbunjujuće, ali premalo vode će navesti korenje da se skupi, i to se najčešće događa ako biljku zaboravljate da zalijete. Onda kada je se budete sjetili, “udavićete” je vodom i sada krhki korijenski sistem će biti dodatno oštećen.

Postoje načini da probate da spasete biljku. Oštrim makazama odsijecite dijelove korijena koji su istrulili. Sječivo obavezno umočite u sredstvo za dezinfekciju kako biste na mjestu reza dezinfikovali ostatak korijena. Pažljivo pod mlazom mlake vode operite ostatak korijena, i presadite biljku u svježu zemlju.

Ako toj biljci nema spasa, znajte da možete da probate da iz nje “izvučete” novu uz pomoć pelcera.

(mondo.rs)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*