Šta god da uradite neće biti previše: Evo kako da čistite, a da UBIJETE VIRUSE!

Profesor dr Goran Belojević, šef Katedre za higijenu sa medicinskom ekologijom na Medicinskom fakuletetu objasnio je, uzimajući u obzir lako prenošenje virusa korona, kada uđemo u stan ili kuću, koliko da čistimo, kako da peremo veš i sudove.

Po njegovom savetu, nećete preterati i ako možda pomislite da opsesivno čistite. U skladu sa situacijom, potrebno je da neke navike što se tiče dezinfekcije i higijene promenimo, odnosno da budemo što detaljniji.

– Žena je stub odbrane od epidemije zato što ona nosi dom, a dom je sada najsigurnije mesto i za zdrave i za bolesne. Zato je sada posebno važno da se higijena svakog doma digne na treći stepen. Treba da koristite visoku temperaturu gde god možete, za namirnice, rublje, peglanje… Temperatura od 100 stepeni C i više pogotovo kada je pegla u pitanju ubija viruse. To važi i za Sunčeve zrake, osunčajte gde god možete i kad god možete i naravno, provetravajte jer time razblažujete zagađenje – poručuje dr Belojević.

Čišćenje

Foto: Profimedia

Od dostupnih dezinfekcionih sredstava, on preporučuje da uzmete alkohol od 70 odsto koji se prodaje u apotekama i druge hlorne preparate koji su pouzdani za uništavanje virusa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*