4 DANA NAKON POROĐAJA SAM SE POGLEDALA U OGLEDALO I VRUSNULA: Pogledajte šta se desilo mom licu, STIDIM SE! (FOTO)

Cetiri dana nakon porođaja, probudila sam se ujutro, pogledala se u ogledalo i zaplakala.

Tako svoju priču počinje Gledis Vorden iz Teksasa koja je odjednom, četiri dana nakon porođaja, ustanovila da joj je lice deformisamo.

– Usne su mi bile obješene, jezik otečen a obrve neravne – kaže Gledis, dodajući da je prošla kroz težak period koji je sada iza nje.

– Bilo mi je jako teško da se slikam, pa da onda na fotografijama uviđam novu verziju sebe. Bilo me je sramota da pogledam ljude u oči – kaže ova mama.

Kako bi skrenula misli sa svog izgleda, pokrenula je Instagram nalog okrenut modi, jer tu fokus nije na njenom licu. U međuvremenu, borila se sa, kako su joj ljekari rekli, Belovom paralizom.

82632318-600574790784686-397565475618277516-n

foto: Instagram

ŠTA JE BELOVA PARALIZA?

Facijalis ili Belova paraliza je akutno oboljenje sedmog facijalnog živca.

Simptomi nastaju akutno – obrva je spuštena i bolesnik ne može da nabere čelo. Oko je otvoreno, donji kapak visi i pri pokušaju da se zatvori- jabučica krene prema gore i upolje (Bellov fenomen), suze se prelivaju preko donjeg očnog kapka. Usna je opuštena na bolesnoj strani, hrana se nakuplja između obraza i desni, pri pokazivanju zuba evidentna je slabost polovine m. orbicularis orisa. U zavisnosti od lokalizacije lezije može se javiti čista motorna slabost, ili se osim slabosti može javiti i gubitak ukusa na prednje dvije trećine iste strane jezika i bolna hiperakuzija. U 7% ovih bolesnka paraliza može da se javi dva ili više puta.

paraliza

foto: Instagram

Ova bolest pogađa sve starosne grupe, ali se, ipak, najčešće javlja između 15. i 40. godine života. Zdravstveni problem zapravo uzrokuje poremećaj u komunikaciji između mozga i mišica na licu. Tada dolazi do slabosti ili paralize tako da osoba ne može normalno da se nasmije ili zatvori oko. Belova paraliza uvek zahvata jednu stranu lica zbog čega podseća na moždani udar. Međutim, ljekari širom svijeta još uvijek ne znaju tačan uzrok ovog problema. Ono što se može nazvati srećom u nesreći, jeste prolaznost ovog, naizgled, neprijatnog problema. Naime, simptomi Belove paralize nestaju nakon nekoliko nedelja ili meseci i rijetko muče osobu cijeli život, navodi klinika Mejo.

67170083-427206084554747-5157286992342851025-n

foto: Instagram

Sa Belovom paralizom, inače, borili su se i Anđelina Džoli, Džordž Kluni i Pirs Brosnan.

Gledis je već dosta novca uložila u razne tretmane, ali ništa joj nije u potpunosti pomoglo. Na kraju, preporučen joj je botoks i neurohirurški zahvat za koje trenutno skuplja novac.

Sada je, kaže, svoju ljubav prema modi zamijenila ljubavlju prema fitnesu, prihvatila je svoj izgled ali i dalje pokušava da nađe način da se vrati na staro stanje.

Novi.ba/Žena Blic

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*